Türkiye genelindeki tüm okullarda 2019’a kadar tamamlanması hedeflenen tam gün eğitimin detayları netleşmeye başladı. Yeni müfredatta yabancı dil derslerine ağırlık verilecek.
Ortaokullarda yılda yaklaşık 700 saat olan İngilizce eğitim bin 400 saate çıkarılacak. Öğrencilerin yabancı dile daha iyi hakim olabilmesi için yurtdışından öğretmen getirilmesi de gündemde. Yabancı dil hazırlık sınıfı olavak 5’inci sınıflarda ise haftalık 35 ders saatinin 23 saati yabancı dile 6 saati Türkçe’ye ayrılacak. Beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar, bilişim-teknoloji, yazılım gibi dersleri öğrenciler almaya devam edecek. 5’inci sınıfta yer alan matematik, fen ve teknoloji gibi temel dersler de sırasıyla 6, 7 ve 8’inci sınıflara eklenecek. Böylece öğrenciler yıl kaybı olmadan bir dili öğrenmiş olacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye genelinde toplam 6 milyon 700 bin öğrenci halen ikili eğitim görüyor. Başta İstanbul olmak üzere ikili eğitimin en çok yapıldığı iller arasında Ankara, Bursa, Şanlıurfa, Van, Mersin ve Antalya geliyor. Türkiye genelinde bugüne kadar toplam 45 ilde tam gün eğitime geçildi. Tüm illerde tam gün eğitime geçilmesi için toplam 77 bin derslik daha yapılacak. Bu dersliklerin 65 bini 15 büyük şehirde inşa edilecek.
İTHAL ÖĞRETMEN GÜNDEMDE
MEB, yabancı dil sorununu çözmek için bu konuda başarılı olan özel okulların da müfredatlarını inceliyor. Bu kapsamda yurtdışından İngilizce öğretmenlerinin de getirilmesi gündemde. Konuyla ilgili daha önce bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz “Yabancı dil sorunu çözmek için çalışmalar yapıyoruz. Başarılı okulların müfredatını inceliyoruz. Yalnız bu okullar yurtdışından öğretmen mersin eskort getirebiliyor. Bu alanda bir çalışma yapılacak. Turgut Özal döneminde de bu konu gündeme geldi ancak uygulanamadı” demişti.
Karaaslan/ Sabah.com.tr