CEYDA KARAASLAN
Sorular yukarıdaki örneklerde olduğu gibi öğrencinin analiz yeteneği ölçecek. TYT’den elde edilen puanlar meslek yüksekokullarına girişte kullanılacağı için soruların ağırlıklı olarak 9 ve 10’uncu sınıf müfredatından çıkması bekleniyor.
Çünkü bu sınıflarda tüm lise türlerinde dersler ortak müfredattan işleniyor. Soru teknikleri ise bilgi sorgulamak yerine adayın analiz ve yorum gücünü sınayacak. Öğrenci sınav sırasında okuduğunu anlayan, problem çözme yeteneğini sınayan nitelikte sorularla karşılaşacaklar. TYT’de kesinlikle bilgi ölçen sorular sorulamayacak. Soruların ortalama yüzde 75’i her aday tarafından çözülebilecek türde olacak. TYT’nin yüzde 10’u “çok kolay”, yüzde 20’si “kolay”, yüzde 40 ila 45’i herkesin çözebileceği “normal zorlukta”, yüzde 20’si “orta derecede zorlukta”, yüzde 10’u ise “seçici sorulardan” oluşması bekleniyor. Sınav içeriği geçmiş yıllara göre aynı olacak. Hatta sistem sadeleştiği ve adayları elemeye değil, yerleştirmeye odaklandığı için soruların geçmiş yıllara göre çok daha kolay olması bekleniyor.
Ayrıntıları sorgulamak yerine daha genel bir sorgu içeriği bekleniyor. Adayların yapması gereken tek şey tüm tartışmalara kulak tıkayıp kazanım elde etmeye devam etmek.