Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gıdada piyasaya müdahele yetkisi

Gıda fiyatlarının dengede tutulması için hükümet yeni formülünü hayata geçiriyor. Bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisi ile Et ve Süt Kurumu, Maliye ve Hazine’den izin almadan piyasayı izleyerek ihtiyaç halinde anında müdahalede bulunabilecek. Bu iki kuruma, sıfır gümrükle yıllık geniş kotalarla ithalat imkanı da tanınacak

Gıda fiyatlarının dengede tutulması

Fazlı Şahan

Hükümet, gıda fiyatlarını dengede tutmak için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) fonksiyonu yeniden düzenleniyor. Bu iki kurum Maliye ve Hazine’den izin almadan piyasayı izleyerek anında müdahele de bulunabilecek. Sadece çiftçinin ürününü alım durumunda değil aynı zamanda piyasaya da gerektiği şekilde etki edebilecek. Piyasayı regüle etmeyi amaçlayan hükümet, bunu yaparken üreticiyi de mağdur etmeyecek. Üreticinin maliyet-kar zararını dikkate alarak bir çalışma yürütülecek.

SIFIR GÜMRÜK GENİŞ KOTA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Meclis’te bir grup gazeteciye, hafta başında Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelen gıda fiyatlarının dengede tutulması için yapılan düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Bülent Tüfenkci, “Et ve Süt Kurumu ile TMO’ya ayrıca sıfır gümrükle yıllık geniş kotalarla ithalat imkanı tanıyoruz. Bunu tamamen kullanır ya da kullanmazlar onu kendileri bilir. Bu anlamda hem ette hem diğer gıdalarda ithalat Et ve Süt Kurumu ile TMO üzerinden yapılacak. Bunu yaparken özel sektörün önünü de kapatmadık. Onlara da bu opsiyonu kullandırabilecek pozisyona getirdik. Bu işin kısa acil vadede aldığımız tedbirler” diye konuştu.

 MÜDAHELE EDEBİLECEK BİR YAPI HALİNE GELECEK

“Et ve Süt Kurumu ile TMO’ya çok geniş yetkiler veriyoruz” diyen Tüfenkci, “Maliye Bakanlığı ve Hazine’den izin almadan piyasayı izleyerek anında müdahale edebilecek düzenleyici bir kurum haline getireceğiz. İki kurum sadece çiftçinin ürününü almakla kalmayacak, aynı zamanda piyasaya da gerektiğinde müdahale edebilen bir yapı haline gelecek” şeklinde konuştu.

HAL YASASI İKİ AY SONRA MECLİS’TE

Tüfenkci, bu çalışmaların yanı sıra lisanlı depoları teşvik çalışmalarını da iki ay içerisinde yapacaklarını belirterek, “Meclis açıldıktan sonra ise hallerin hem fiziki anlamda hem işlevsel anlamda yeniden düzenlenmesini içeren yasayı Meclis’e getireceğiz. Hal yasası çıktıktan sonra semt pazarlarında gıda fiyatlarını belli bir seviyeye düşeceğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR DÜNYA ÖLÇEĞİNİN ALTINDA

Türkiye’deki gıda fiyatları ile dünyadaki fiyatları da kıyaslayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Şu anda baktığım eskiye göre sebze ve meyvede yüzde 25 kar normal. Sebze meyve fiyatları anında düşecek ürünler değil. Tedbirler hayata geçirildikten sonra fiyatlar düşecek” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak