Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Faiz Oranı Yüzde 50’de Sabit tuttu.

Merkez Bankası Faiz Kararını

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Temmuz ayı toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Bu karar, piyasa beklentileriyle uyumlu olarak alındı.

TCMB’nin açıklamasında, Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama kaydedildiği belirtildi. Ancak, Temmuz ayında aylık enflasyonun geçici olarak artacağı öngörülüyor. Bu artışın, yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmelerden kaynaklanacağı ifade edildi. Buna karşın, enflasyonun ana eğilimindeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı tahmin ediliyor.

Yakın döneme ilişkin veriler, yurt içi talebin enflasyonist düzeyde olmasına rağmen yavaşlamaya devam ettiğini gösteriyor. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları, enflasyonist baskıları canlı tutuyor. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip edeceğini vurguladı.

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri dikkatle izleniyor. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizini sabit tutma kararı aldı. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacak. TCMB, kredi büyümesi ve kompozisyonunu dikkate alarak makro finansal istikrarı desteklemek için yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alındığını da duyurdu.

Likidite koşulları muhtemel gelişmeler doğrultusunda yakından izlenecek ve gerektiğinde sterilizasyon araçları etkin bir şekilde kullanılacak. Kurul, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde politika kararlarını belirleyecek.

TCMB, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip edeceğini ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağını belirtti. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını taahhüt etti.