BURCU ALDİNÇ
Hafta içi gazete sayfalarında haberler: “Taksiciler gurme oluyor”… Ne, nasıl, kim, ne oluyor? Taksicilere gastronomi dersleri mi verilecek, kör tadımlar mı yapılacak?..
Hemen İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur’u ve İTEO Basın Danışmanı Nigar Ayyıldız’ı arıyorum. “Taksiciler ne ara gurme oluyor, daha ben olamadım… Bana işin aslını astarını anlatın” diyorum.
Onlar da hemen “Atla Seyrantepe’ye gel, hem taksici arkadaşlarla yemek yiyelim hem de gurme meselesini anlatalım” diyorlar. Hiç kaçırır mıyım, hemen yollara düşüyorum…
Durağın önünde kurduk mükellef bir sofra, söyledik tavuk şişleri, lahmacunları… Yahya Uğur ve şöför arkadaşlarla başladık sohbete…
Öğreniyorum ki bütün mevzu aslında güvenlik meselesinden çıkmış. Reina katliamını gerçekleştiren cani o gece dört taksi kullanınca emniyet güçleri ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası işbirliği yaparak İstanbul’daki güvenlik önlemlerini arttırma kararı almış.
Sonuçta da bir akıllı telefon uygulaması geliştirilmiş. İTEO Taksici uygulamasını sadece taksi şöförleri indirebiliyor. Güvenlik amacıyla yola çıkan uygulama Turizm Gastronomi Derneği’nin de (TGD) dahil olmasıyla kısa sürede yerli ve yabancı turistlere de hizmet veren şahane bir fikre dönüşüyor.
GÜNDE 1.5 MİLYON KİŞİ TAŞIYORLAR
Elbette güvenlik kısmı çok önemli. İstanbul’da 17 bin 395 taksi var. Bu da yaklaşık 40 bin taksi şöförü olduğu anlamına geliyor. Bu taksiler günde 1,5 milyon kişiyi taşıyor. Bu uygulamanın güvenlik kısmında anlık bildiriler bölümünde kayıp çocuklar, aranan kişiler şoförlere anlık olarak gidiyor. Hani şu alışveriş uygulamalarında, her yeni kampanya olduğunda ses geliyor da haberdar oluyoruz ya işte tıpkı onun gibi şöför arkadaşlara da anlık bildiriler gidiyor. Böylece şüphelileri ya da aranan kişileri gördüklerinde mercilere hemen haber veriyorlar.
?GURME KISMI GELİŞMEKTE
Böyle bir uygulama hazırlanmışken daha da geniş kapsamlı neden olmasın demişler. Ve işin içine biraz gastronomi, biraz tarihi mekanlar katmışlar. Çok da iyi yapmışlar.
Peki ama bu uygulamayla taksiciler nasıl gurme oluyor? Elbette gurme oluyor denemez. Ama en azından, soran yerli ve yabancı turiste kaç liraya nerede, hijyenik balık, et, kebap, tost, sokak yemeği yiyebileceğinin bilgisini veriyor. İşte tam bu aşamada Turizm Gastronomi Derneği ile birlikte çalışılmış. Hijyenik, yemekleri lezzetli ve kriterlere uygun olan mekanlar belirlenmiş. Bu mekanları İTEO da bir bir denetlemiş ve onaylamış.
Listedeki mekanlar fiyatlarına, semtlerine ve kategorilerine göre ayrılıyor. Şu anda listede Mabeyn, Çırağan-Tuğra Restaurant, Hacı Abdullah, Nusret, Akın Balık, Lacivert Restaurant, Feriye gibi 30 farklı mekan bulunuyor. Yeter mi? Elbette yetmez. Zaten bu liste gelişecek ve çok yakında büyüyecek. Tek sorun gerçekten kaç taksici gerçekten soran müşterileri onaylanmış bu mekanlardan birine götürecek?
TARİHİ YERLER DE VAR
Uygulamada sadece restoranlar değil gezilecek tarihi yerler de var. Örneğin Beşiktaş’tasınız ve taksiciye “Yakında gezilecek neresi var?” diye soruyorsunuz. Eğer şöför bu uygulamaya girip bakarsa hemen Topkapı Sarayı, Sahaflar Çarşısı, Galata Mevlihanesi gibi seçeneklere ulaşıyor. Üsküdar’dakine ise Beylerbeyi Sarayı seçeneği geliyor.
Elbette uygulama henüz çok yeni ve birçok eksiği var. Ama son derece hoş düşünülmüş ve turistlere yönelik başarılı bir girişim. İleride bu uygulamaya bir de otel kısmı eklenecekmiş. Üç, dört ve beş yıldızlı onaydan geçen oteller de dahil olacakmış.
SARIYER’DE ÇORBA, BAĞCILAR’DA SİMİT
İTEO Basın Danışmanı Nigar Ayyıldız’la konuşurken ellerinde ilginç araştırmalar olduğunu öğreniyorum. Semt semt taksicilerin konuştukları dillerden yedikleri yemeklere kadar bir araştırma yapmışlar.
Etiler şoförleri Joy Fm, Voyage, Palm FM dinliyor. Sarıgazi, Bağcılar’da Türk halk müziği ve dini müzik kanalları tercih ediliyor. Haber kanalları ve Radyo Trafik de en çok dinlenenler arasında.
İNGİLİZCE, ARAPÇA VE ÇİNCE
Yapılan araştırmaya göre taksi şoförlerinin en çok konuştuğu yabancı diller İngilizce, Arapça ve Çince. Eski mesleklerine baktığımızda ise çoğunluğun tekstilci olduğunu görüyoruz.