Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak askıya alınmasını tavsiye etmesine tepki gösterdi. Avrupa Birliği’ne (AB) seslenen Erdoğan, “Daha ileri giderseniz, sınır kapıları açılır” dedi.
Peki sınır kapıları açılınca ne olur;
Avrupa daha 100-200 mülteciyle baş edemezken 100 binlerce belkide milyonlarca Suriyeli ve Iraklı’nın ülkelerine girmesi demek ki bu da onlar için büyük bir problem teşkil edecek
1- Barınma sorununu karşılamak zorunda kalacaklar
2-İstihdam sorununu karşılamak zorunda kalacaklar
3-Sağlık sorununu karşılamak zorunda kalacaklar
4-Dilencilik, fuhuş,kapkaç gibi sorunlar artacak
5-Eğitim sorununu karşılamak zorunda kalacaklar
6-Irkçılık ve dini inanışlar gibi sorunlar ortaya çıkacak
Bütün bu sorunları halletmek milyonlarca doların mültecilere aktarılması demek anlamına geliyor. Peki avrupa bunu yapar mı? Uluslararası anlaşmalar gereği sığınmacılara kapılarını açmak zorunda. Ama mültecilere Türkiye kadar şefkatli davranılmayacağı kesin.
Erdoğan konuşmasının devamında; “Toplanmışlar, gelmişler bir araya 30-40 kişi, verilen o bildiriye ‘Hayır’ diyor, yok diğerleri 400-500 kişi ‘Evet’ diyor, topunuz ‘Evet’ dese ne yazar?” dedi.
Batı’nın mülteci krizi nedeniyle Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu ve bu gibi yaptırımların Türkiye’yi çökertemeyeceğini belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kapıkule’ye 50 bin mülteci dayanırsa feryat ettiniz. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz. Öyle kurusıkı tehditlerden ne ben anlarım ne bu millet anlar, bunu da bilesiniz.
“53 yıldır bu ülkeye Avrupa Birliği’nin kapısını açmayanlar yaptırım mı uyguluyor? Eğer yaptırım uyguluyorlarsa ne oldu? Battık mı, bittik mi, çöktük mü? Dimdik durduk. Şu 14 senede Türkiye’yi aldığımız yerden nereye getirdiğimiz ortada. Evelallah dik duracağız, yolumuza devam edeceğiz.”
Avrupa Parlamentosu (AP), Perşembe günü müzakerelerin geçici olarak askıya alınması yönündeki tavsiye niteliğindeki karar tasarısını kabul etmişti.
Ankara, AP’nin karar tasarısını 37’ye karşı 479 oyla kabul etmesine tepki göstermişti.