Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAKAN VEYSİ KAYNAK, BEDELLİ ASKERLİK BEKLEYENLERİ ÜZDÜ

Bu haberin fotoğrafı yok

CNN Türk’te gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Kaynak, bedelli askerlik sorusunun sürekli sorulduğunu belirtip, “benim oğlum ve damadım da aynı soruyu soruyor” diyerek konunun gündemde olmadığını ifade etmişti. Bedelli askerlik için bir hazırlık olacak mı sorusuna Kaynak, “Türkiye’nin yurtiçinde ve yurtdışında çok önemli terör operasyonları yaparken bedelli askerliğin gündeme gelmesi mümkün değil” yanıtını vermişti.

Bu yaklaşımda Bakan Veysi Kaynak, bedelli bekleyen, özellikle madur durumdaki kişileri hayal kırıklığına uğratmıştır. Bedelli askerlik bekleyenlerin çoğunun madur durumda olduğunu ve asla askerlikten kaçmayacaklarını, bedelli askerliğin terör mücadelesini kırmayacağını düşünüyoruz.

BEDELLİ ASKERLİK İÇİN NEYİ BEKLİYORUZ?

Günümüzde Türkiye şartlarında uygulanan ve uzun dönem askerlik diye tabir edilen askerlik tipinin üç büyük sorunu bulunmaktadır. Birincisi, üç beş ay eğitimle askerlerimizden terörle mücadele istemek… İkincisi bu askerlere giyecek, yiyecek, barınma gibi maddi destek ve imkan sağlamak… Üçüncüsü ise askere aldığımız gençlerin maddi yönden bakmakla yükümlü olduğu ailesinin zor durumda kalması…  Onun için diyoruz ki 21. yy. da ordumuzun modernize edilip çağa ayak uydurulması şart.

Günümüz ordu sistemlerinde kullanılan silahlar teknolojinin son ürünü olduğu için bunu kullanabilecek askerlerin bu teknolojiye göre yetiştirilmesi gerekiyor. Bu da kısa vadede öğretilecek bir şey değil. En basit gördüğümüz silahta bile uzmanlaşılması bir seneyi bulabilir. Daha 20 yaşındaki bir genci askeri alıp, eline son teknoloji silahı verip 3 ayda profesyonel şekilde kullan diyemeyiz. Yapılması gereken uzun vadede orduya asker alınması ve kullanacağı silahlarda uzmanlaşmasını sağlamak. Eğer bu şekilde yapılırsa daha az şehit, daha az gazi vereceğimiz bir gerçek.

Diğer bir sorundan bahsedecek olursak, günümüz şartlarına göre askere alınacak genç nüfus sayısı ihtiyacı fazlasıyla karşılamaktadır. Bu da demek oluyor ki fazla olan askerler hem ordumuza yük hem de askere alınacak olan ve ailesine bakmakla yükümlüler için sorun teşkil etmekte.Bunu bir örnekle açıklayayım: “Sene 2007, askerdeyim ve fakir bir asker arkadaşımla muhabbet ediyoruz… Doğuda askerlik yaptığımız için bizlere devletimiz tarafından 100 TL civarında bir para veriliyor. Arkadaşımın, bu paranın 70 lirasını ailesine gönderdiğini öğrendim. Ailesinin bu paradan başka bir gelirinin olmadığını, sosyal hizmetler tarafından ihtiyacının karşılandığını öğrendiğimde çok üzülmüştüm. Hala unutamadığım bu durum için hep bir çözüm önerisi düşünmüşümdür.”

Kısa vadede ve acilen bedelli askerlik, uzun vadede ise profesyonel ordu şart…

Bedelli askerlik yapanlardan aldığımız paraların en azından ayda 500 lirasını, o gariban arkadaşımız gibi askerlik yapanlara versek ne güzel olur. Gönül ister ki hepsini verelim… Bu durumda hem bedelli askerlik yapan kişiyi memnun etmiş, hem de uzun dönem askerlik yapacak olan kardeşimizi memnun etmiş oluruz. Teşbihi caizse bir taşla iki kuş vurmuş oluruz… Hükumetimizin bundan önceki yıllarda atmış olduğu buna benzer bir çok adım var. Hasta görüm aylığı buna en güzel örnek. Hem hastayı memnun edip, hem de yakınını veya bir işsizi memnun etmek ne güzel… Birde bedelli askerlikte bu neden olmasın…

Bedelli askerliğin bir an önce getirilmesi ve ardında profesyonel orduya geçilmesi hem ülkemiz hem de vatandaşlarımız için kanaatimizce en güzeli olacaktır. Bu yazımızı okuyan yetkililerden bu konuda ferahlatıcı açıklamalar yapması temennimiz.

 

kamubilgi.com
Bedelli askerlikle ilgili en güncel bilgiler için android uygulamamız  >> TIKLAYIN.