Öncelikle Kamubilgi.com olarak yarınki sınavınızda başarılar dileriz…
KPSS çoğu adayımız için hayatlarını doğrudan etkileyecek bir sınav niteliğini taşımaktadır. Onun için KPSS’ye girmeden önce mutlaka dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var. Bu nedenle KPSS ile ilgili yazdığımız bu yazımızı dikkatle okuyun.
Sınav öncesi akşamı ne yapmalıyım
Bu yazımızı okuyorsanız eminiz ki elektronik ve radyasyon yayıcı bir ortama çok yakınsınız. Telefon, bilgisayar veya tabletten başka bir yerden yazımızı okuma olasılığınız çok düşük. Buda demek oluyor ki şu an radyasyona maruz kalıyorsunuz.Örneğin cep telefonunun zararları şu şekilde; görüş alanında daralma, hafıza zayıflaması , kalıcı işitme bozuklukları, yoğun stres ve yorgunluk, konsantrasyon ve dikkat bozulması, işitmede geçici aksaklıkların olması, kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma, kan hücrelerinin bozulması, baş ağrıları, yüksek tansiyon gibi daha birçok soruna yol açmaktadır. Cep telefonunu,tableti ve bilgisayarı bu gece odamıza almıyoruz…
Uykusuzluk dikkat ve algılamadaki en büyük sorundur. Uykusunu alamayan bir aday uykusunu iyi alan bir adaydan ne kadar başarılı olursa olsun yarışa her zaman 1 adım geride başlar. Erken uyumak iyidir anlayışı yanlış bir algıdır.Her zaman uyuduğumuz vakitte yatağa gidiyoruz. Eğer geç uyuma alışkanlığımız varsa en az 7 saat uyuyacak şekilde uyku planımızı düzenliyoruz. Saatlerinizi duruma göre ayarlayıp uyuyun.
Sınav akşamı ders çalışmayı bırakın. Ders çalışmak tüm bildiklerimi unuttum paniklemesine yol açabilir. Siz aslında birşey unutmadınız ancak böyle bir izlenim karşınıza çıkarsa rahat olun. Kısa kısa aldığınız notlar varsa onlara bakabilirsiniz. Tabiki bu göz atmanın yarım saati geçmemesi tavsiyemiz.
Sınav sabahı ne yapmalıyım
Sınav sabahı güzel bir kahvaltı yapın küş sütü eksik olmasın… Bal, yağ, süt, yumurta, zeytin, peynir, pekmez, lokum, incir… Asla!.. Sınav sabahı her zaman kahvaltımızda ne yapıyorsak en sade bir şekilde onu yemeliyiz. Abartılı kahvaltıdan kaçının. Midemize “bunlar da ne Yarabbim” dedirtmeden sade bir kahvaltı yapıyoruz.
Kahvaltımızı yaptık… Öncesinde ılık bir duş yapabilirsiniz buda isteğe göre… Sonra evden çıkarken geceden hazırladığımız listemize bakıp çıkıyoruz. Peki listemizde ne yazıyor:
- Kimliği aldın mı?
- Giriş belgesini aldın mı?
- Telefon, cüzdan, bozuk para,takılar vs. eve bıraktın mı? (aileden birine verecekseniz yanınıza alabilirsiniz)
- Abdest aldın mı? vs. vs.
Sınav için mutlaka önceden yola çıkın, trafik! kaza! risklerini göz önünde bulundurun.
Sınavda ne yapmalıyım?
KPSS Sınavlarının çoğunda, bütün adaylar için belirleyici unsur “süre” olacağı muhakkak. Konuları tam olarak bilseniz bile süre istemediğiniz şekilde akıp gidebilir. Deneme sınavlarındaki süre yetiştirme sıkıntısı gerçek sınavda daha fazla karşınıza çıkabilir. Tabii ki bununla başa çıkmak mümkün. Öncelikle deneme sınavlarındaki ders sıralamasını değiştirmiyoruz. Hangi dersten ilk başladıysak o dersin sorularından çözmeye başlıyoruz. Sizin en fazla zamanınızı alan ders, eğer paragraflar uzunsa Türkçe veya sorular zorsa Matematik olacağını tahmin ediyoruz. Türkçe’yi çözerken daha önceden belirlediğimiz Türkçe çözme süresini geçmemeye dikkat ediniz. Matematik için ise sorular üzerinde fazla zaman harcamadan zorlandığımız yerde soruyu geçmesini bilmeliyiz. Örneğin Türkçe’deki 30 soru için 55 dk.da Matematik için 55 dakika harcarsak geriye kalan 60 soruya 10 dakika vermek zorunda kalırız. Tabii ki bu adaylar arasında farklılık gösterebilir. Örneğin Matematik hiç yapamayan bir aday için süre problemi otomatik olarak devreden çıkmaktadır. Unutmayın: “Benim çözdüğüm Matematik senin çözdüğün Tarih sorularının 3 katı değerinde” diye bir şey yok! onun için süreleri makul ve mantıklı bir şekilde ayarlayın. En azından Genel Yetenek testlerinden başlayan adaylar için Genel Kültür sorularına yeterli zaman kalmalı. Genel Kültür’den başlayan izmiteskort adaylarımız ise daha önceden belirlediği plan dahilinde soruları çözebilir.
Bizim anlatmak istediklerimiz bu kadar.
Kamubilgi.com Eğitim Danışmanlığı Birimi adına Bütün adaylarımıza sınavlarında başarılar dileriz, Telefonsuz geceler…