Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Her astsubay iki kişilik görev yapıyor

Milliyet’ten Tunca Bengin’in yazısının

Milliyet’ten Tunca Bengin’in yazısının ilgili bölümü

TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) Genel Başkanı Ahmet Keser‘e sordum. Yanıtı şuydu:

“Atılan var, istifa var bunun yanı sıra normal süresini doldurduğu için giden var. Örneğin daha 10 yıl çalışma süresi var ama şartlar nedeniyle niye durayım ki deyip gidiyor adam. Astsubay sayısında yarı yarıya sıkıntı yaşandığı Genelkurmay’ın kendi konuşmaları. Yani iki kişilik yere şu an ancak bir kişiyi istihdam ediyorlar ya da iki kişinin görevini bir astsubay yapıyor şu anda. Bunun formülü ne biliyor musunuz? Mevcutları yerinde tutmak, onun için de özendirmek. Statü manasında özendireceksiniz, ekonomik anlamda özendireceksiniz yoksa mevcutları yerinde tutamazsınız. Bir gider bir alırız derseniz olmaz. Öncelikle mevcutları yerinde tutmak gerekir.”

Astsubay boşluğunun doldurulmaması halinde TSK’daki sistemin sıkıntıya gireceğini savunan Keser, gerekçelerini de şöyle sıraladı:

“Subaylar genellikle planlama yapar, astsubaylar ise saha adamlarıdır. Subaylardan icracı olan iki yer vardır: Biri pilotlardır,diğeri gemi kaptanları. Onun haricinde subaylardan pek icracı olmaz. çok genç subaylardan Özel Kuvvetler’de görev yapanlar vardır, onlar da genellikle teğmen, üsteğmen rütbesinde olur. Ama Özel Kuvvetler’de kıdemli başçavuş yani emekliliği gelmiş başçavuş bile saha adamıdır. Yani ilk günden ayrıldığı güne kadar sahada olur. Jandarmanın muharip kuvvetleri, istihbaratı yapanlar da astsubaylardır. Kara, Hava, Deniz’deki teknik görevlerde ağırlıklı olarak onların sorumluluğundadır. Yani ya fiilen muhariptir ya da fiilen teknik personeldir.”

ÖZENDİRMEK ŞART

Ordudaki astsubay açığını kapatmak için çözümün öncelikle gidenleri durdurmak olduğunu yineleyen Keser’in yeni gelecekler konusundaki düşünceleri de şunlardı:

“15 Temmuz’dan sonra diğerleri gibi astsubay okulları da kapanmıştı. Şimdi sıfırdan personel üretecek şekilde yeniden açılıyor.Ama bugün sınıfa soktuğunuz personel iki sene sonra mezun olacak. Eğer kısa dönemde astsubay açığını kapatacaklarsa ya da bir nebze olsun gidereceklerse derhal lisans eğitimli kişileri bu sistem içerisine alıp teknik boyutunu lisans eğitimli kişilerden kapatacaklar, askerlik eğitimini de bunun üstüne verip çıkış yapacaklar bu geçiş süreci için. Özellikle de makina mühendisleriyle…”

LİSANS EĞİTİMİ ALANLAR GELİR Mİ?

“Özendirirseniz gelir. Yoksa adam hem askerliğin baskısı olacak, aylarca gemide, denizaltıda görev yapacak,nöbet tutacak hem de iki bin 300 lira maaşa talim edecekse niye gelsin. Dışarıda aynı parayla ya da biraz üstünde işini bulur. Yani sizin ona önerdiğiniz maddi, sosyal imkanlar dışarıda bulacaklarından çok daha iyi olması lazım ki gelsin. Ancak sıkıntı da bu, çünkü Silahlı Kuvvetler burada adım atmıyor çok klasik davranıyor.”

PEKİ RÜTBE SORUNU YAŞANIR MI?

“Hayır zaten şu anda görevdeki astsubayların büyük bir kısmı 4 yıllık lisans eğitimini tamamlıyorlar,tamamladılar. Yüksek lisans,doktora yapan astsubaylar da var. Sözleşmeli astsubaylar içerisinde dört yıllık lisans mezunu olanlar çok fazla. Şu anda Silahlı Kuvvetlerde astsubaylar arasında lisans mezunları ön lisans mezunlarından daha çok. Zaten kalıcı çözümler arasında astsubay okullarının lisans sevyesine çıkarılması da gerekiyor…”

Milliyet